Uluslararası piyasalarda son durum

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekim ayının ikinci yarısında küresel risk iştahında toparlanma çabası öne çıkarken, agresif sıkılaşma beklentileri ve resesyon korkuları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Sıraladığımız ana risk başlıkları altında finansal sonuçlar ve ekonomik veriler izlenmeye devam edilecek olup, küresel çapta oynaklığın yüksek seyrettiği görülebilir. Bu hafta Perşembe günü Avrupa’da ECB toplantısı ile ABD’de büyüme rakamı ve Powell’ın açıklamaları risk iştahına yön verecektir.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler

• 15.30 ABD Toptan Stoklar – Önem: Orta

• 17.00 ABD Yeni Konut Satışları – Önem: Orta

Türkiye

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %0,9, perakende ticaret sektöründe %3,0 ve inşaat sektöründe %2,8 arttı. Veriler, inşaat sektöründe 2012 yılı Temmuz ayından beri güvensizliğin sürdüğüne işaret etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan reel kesim güven endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 100,3 oldu. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %76,9 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin, “Bölgemizin istikrarı açısından önemli olan ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere G-20 gündemi ile ekonomik ve finansal iş birliğimizi güçlendirecek adımları ele aldığımız verimli bir görüşme gerçekleştirdik.” ifadesini kullandı. Yurt içinde açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

Euro Bölgesi

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da iş dünyası güveni Ekim’de iyileşti. Ancak bu iyileşmeye rağmen şirketlerin gelecek aylara ilişkin endişelerinin devam ettiği görüldü. IFO Enstitüsü’nün açıkladığı beklentiler endeksi Ekim’de 75,6’ya yükseldi, Eylül verisi de 75,3’e revize edildi. Ekonomistlerin beklentisi endeksin 75 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Öte yandan, İngiliz varlıkları üzerinde bir süredir etkili olan mali planda yine erteleme sinyalleri geldi. Piyasalar sterlini sallayan bir önceki planı rafa kaldıran Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın 31 Ekim’de yapacağı açıklamalara odaklanırken, Başbakanlık Ofisi’nin bu tarihi teyit etmediği belirtildi. Times’ın haberine göre de Başbakan Sunak’da bu açıklamanın ertelenmesini istiyor.

Dün açıklanan verilere göre ABD Tüketici Güveni üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Conference Board Endeksi verilerine göre, tüketici güveni Eylül ayındaki 107,8’den 102,5’e düştü. Tüketicilerin altı aylık görünümünü yansıtan bir beklenti ölçüsü 78,1’e düşerken, grubun mevcut koşullar göstergesi 138,9’a inerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Öte yandan ABD’de konut fiyatları Ağustos’ta da yükseldi ancak fiyat artışları rekor biçimde hız kesti. S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyat endeksi Ağustos’ta ulusal bazda yıllık yüzde 13 arttı. Geçen ay yıllık yüzde 15,6 artış olmuştu. Yüzde 2,6’lık düşüş endeks tarihindeki en sert düşüş olarak kayda geçti.

Kaynak: Gedik Yatırım

Bu makale ilk olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır