Vistry Group, ilk yarıda kâr artışına rağmen İngiltere konut piyasasındaki yavaşlama konusunda uyarıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Scott Kanowsky

 İngiltere’nin ev üreticisi Vistry Group PLC (LON:VTYV, ilk yarı gelirinde beklenenden daha iyi bir artış bildirse de İngiltere konut piyasasının yavaşlamaya başlayabileceğine dair “işaretler” konusunda uyardı.

Düzeltilmiş toplam vergi öncesi kâr, geçen yılın aynı altı aylık dönemine kıyasla %14,3’lük bir artışla ve şirket tarafından sağlanan tahminlerin üzerinde 189,9 milyon sterline yükseldi. Firmanın uygun fiyatlı evler inşa etmek için konut dernekleriyle birlikte çalıştığı ortaklık biriminin güçlü oluşu yükselişe yardımcı oldu ve bölümün daha yüksek marjlı karma kira gelirleri %33,7 arttı.

Vistry hisseleri Perşembe günü yeşil bölgede işlem gördü.

Ancak rakibi Countryside (LON:CSPC) ile birleşmesi tamamlandığında İngiltere’nin en büyük üçüncü ev üreticisi olacak olan grup, talebin yüksek olduğu bir dönemin ardından ülkedeki arazi piyasasındaki talebin “durulmaya” başladığını belirtti.

İngiltere’de konut sektöründeki yavaşlamaya ilişkin endişeler son aylarda artmaya başladı ve ankete katılanlar yeni alıcı taleplerinin azaldığını bildirdi. HSBC analistleri de kötüleşen makroekonomik görünüm ve mortgage oranlarının son altı yılın en yüksek seviyesine çıkmasını gerekçe göstererek dördüncü çeyrekten 2023’e kadar konut talebi ve fiyatlarında “önemli bir düşüş” öngörüyor.

Vistry CEO’su Greg Fitzgerald şunları söyledi: “Artan enerji maliyetleri de dahil olmak üzere daha genel ekonomik belirsizliklerin etkisinin farkında olmakla birlikte, 22 mali yılında hem ‘Konut İnşaatı’ hem de ‘Ortaklık’ bölümlerinde kârlılıkta önemli bir artış görmeyi ve grubun düzeltilmiş vergi öncesi kârının, daha önce yükselttiğimiz beklentilerimizle aynı doğrultuda olmasını beklemeye devam ediyoruz.”