WSJ 75 baz puanlık faiz artışına işaret ettikten sonra Goldman Fed tahminini yükseltti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Senad Karaahmetovic

Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Nick Timiraos’un dün merkez bankasının bu ay gösterge faiz oranını 75 baz puan artırmasının muhtemel olduğuna dair bir yazı yayımlamasının ardından Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius, önümüzdeki aylarda daha da agresif bir Fed görmeyi bekliyor.

Timiraos, geçmişte Fed’in eylemlerini doğru bir şekilde “tahmin etmiş”, bilgili bir gazetecidir. FOMC öngörüleri Fed’in ne yapmayı planladığına dair ipuçları içerme eğiliminde olduğu için çalışmaları yakından takip ediliyor. Dün WSJ, FOMC’nin “bu ay faiz oranlarını 0,75 puan daha artırma yolunda göründüğünü” bildirdi ve bu da pratikte piyasa beklentilerini doğruladı.

WSJ makalesi Hatzius’un baz senaryosunu değiştirmesine neden oldu; bu senaryo, artık Eylül ayında 75 baz puanlık (daha önce 50 baz puan) ve Kasım ayında 50 baz puanlık (daha önce 25 baz puan) bir faiz artırımını içeriyor.

Hatzius müşterilerine gönderdiği bir notta “Aralık ayında 25 baz puanlık bir artış beklemeye devam ediyoruz, bu da fon oranını 2022 sonuna kadar %3,75-4’e çıkaracaktır.” dedi.

Hatzius, FOMC’nin yavaşlama planını muhtemelen erteleyeceğine inanıyor.

“Finansal koşullar endeksimiz beklentilerdeki şahin değişimle anlamlı bir şekilde sıkılaştı. Bu durum, 2022’nin ikinci yarısında büyümeyi potansiyelin altında bir gidişatta tutmaya yetecektir. Sıkılaşan finansal koşulların 2023’te diğer temel büyüme itici güçleriyle nasıl ilişkileneceği henüz belirsiz. Artırım döngüsünün bu yılın ardından da devam edeceğini hayal edebiliriz.”